Necesitatea unui standard internațional pentru DEEE

În anul 2019 au fost generate peste 53 de megatone de deșeuri electrice și electronice la nivel global, ceea ce înseamnă o medie de 7,3 kg pe cap de locuitor. Până în anul 2030 se preconizează o creștere a acestora cu aproape 50%.

CENELEC a publicat seriile de standarde EN 50625 și  EN 50614 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) pe baza Directivei 2012/19/UE, care se adresează producătorilor și importatorilor de echipamente electrice și electronice din UE.

Standardele definesc cerințele de colectare, logistică și tratament, precum și pregătirea pentru reutilizarea DEEE și au fost preluate de ASRO ca standarde române, iar SR EN 50614 are și versiune română.

La nivel global a fost identificată necesitatea de a extinde acoperirea standardelor existente, cum ar fi seriile EN 50625/EN 50614, pentru a include și țările în curs de dezvoltare care sunt cele mai afectate de deșeurile electronice din punct de vedere ecologic.

Comitetul tehnic IEC 111 care elaborează standarde internaționale de mediu, sub îndrumarea comitetului oglindă CENELEC, lucrează la elaborarea unui standard internațional privind deșeurile electrice și electronice.

Este necesar un scenariu de bază la nivel mondial privind tratarea și pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor electronice.

În prezent avem multe standarde internaționale publicate de IEC, care se ocupă de proiectarea ecologică a produselor electrice și electronice ce pot fi un punct de plecare foarte bun. Cu noul proiect, dorim să ne asigurăm că toate eforturile depuse în faza de proiectare vor continua atunci și la sfârșitul duratei de viață a produselor. Pentru a valorifica efectele depline ale unei economii circulare, ar trebui să ne concentrăm pe punerea în aplicare a proceselor de tratament de înaltă calitate la sfârșitul vieții acestora, a declarat Christophe Garnier, președintele comitetului tehnic IEC 111.

Sursa foto: https://blog.iec.ch/