SR EN 1992-4 are versiune română

A apărut versiunea română a SR EN 1992-4:2019Eurocod 2. Proiectarea structurilor de beton. Partea 4: Proiectarea elementelor de prindere pentru beton.

Standardul stabilește o metodă de proiectare pentru prinderile (conexiunea elementelor structurale și a elementelor nestructurale de componentele structurale) care servesc la transmiterea solicitărilor în beton.

Această metodă de proiectare utilizează modele fizice care se bazează pe o combinație de încercări și analiză numerică în conformitate cu EN 1990:2002,5.2.

Standardul este destinat aplicațiilor aferente securității în care cedarea prinderilor poate duce la colapsul total sau parțial al structurii, poate cauza riscuri pentru viața oamenilor sau poate duce la pierderi economice considerabile. În acest context, standardul abordează și elemente nestructurale.

SR EN 1992-4:2019 utilizează teoria de proiectare a elementelor de prindere și se aplică:

a) elementelor de prindere preinstalate, precum sunt cele de prindere cu cap, profilele jgheab pentru ancorare cu legătură rigidă între ancoraj și profilul jgheab (de exemplu, sudate, forjate);

b) elementelor de prindere mecanice postinstalate, precum sunt cele de prindere cu expansiune, elementelor de prindere cu prag și șuruburi pentru beton;

c) elementelor de prindere cu aderență postinstalate și elementelor de prindere cu expansiune cu aderență.

Versiunea română a standardului a fost elaborată cu susținerea financiară a firmei SC HILTI România SRL, companie ce proiectează și produce tehnologii de vârf, aplicații și servicii pentru ajutarea profesioniștilor din industria construcțiilor.

HILTI oferă un serviciu complet pentru operatorii din domeniul construcțiilor – de la software-uri pentru proiectare, produse și unelte pentru munca pe șantier, la training-uri, reparații, testare și consultanță. Pentru mai multe informații accesați HILTI România.

Dorim să mulțumim, pe această cale, reprezentanților firmei Hilti România pentru tot suportul oferit.

Standardul înlocuiește SR CEN/TS 1992-4-1:2011, SR CEN/TS 1992-4-2:2011, SR CEN/TS 1992-4-3:2011, SR CEN/TS 1992-4-4:2011 și SR CEN/TS 1992-4-5:2011.