Calitatea bibliotecilor naționale, subiect pentru un nou standard ISO

Bibliotecile naționale sunt resurse uimitoare, resurse comunitare care cuprind importante tezaure de cunoștințe. Dar ce le face atât de extraordinare? Un nou standard ISO ajută la descoperirea lor printr-o combinație de indicatori de performanță și metode specifice de evaluare a impactului bibliotecilor asupra comunităților interesate.

Bibliotecile naționale seamănă cu o sală de bal sau cu un OZN, dar, indiferent de cum arată, în ele se află documentele care trasează întreaga istorie a întregii țări. Aceste biblioteci conțin numeroase opere rare, valoroase sau semnificative, de mare importanță culturală; cu alte cuvinte, un adevărat tezaur național. Unele dintre aceste biblioteci naționale sunt vechi de secole și servesc drept atracție turistică majoră, dar toate aspiră la servicii de calitate.

ISO 21248:2019, Informare și documentare. Evaluarea calității pentru bibliotecile naționale, oferă 34 de indicatori de performanță pentru evaluarea calității serviciilor oferite de bibliotecile naționale. Standardul încearcă să acopere întregul spectru al activităților unei biblioteci naționale, de la gestionarea colecției naționale și a bibliografiei naționale până la evenimentele culturale și servicii educaționale.

În plus, standardul identifică și descrie metode de evaluare a impactului și influenței bibliotecilor naționale. Bibliotecile naționale au alte modalități decât o bibliotecă publică sau universitară de a-și exercita influența asupra unui vizitator; impactul acestora se referă mai ales la instituții sau la publicul larg. Standardul identifică cele mai importante grupuri de utilizatori, cum ar fi cercetătorii, educatorii și studenții, editorii și administrația publică.

Mai multe detalii puteți găsi la: https://www.iso.org/obp/ui/fr/#iso:std:iso:21248:ed-1:v1:en.

Standardele internaționale pot fi achiziționate de la ASRO, Departamentul Vânzări, e-mail: vanzari@asro.ro.

Photo: Librăria Starfield, Seoul, Coreea de Sud