Conturăm viitorul – Ziua Mondială a Orașelor

Urbanizarea este în viață și în continuă dezvoltare. Orașele din întreaga lume sunt capabile să găzduiască încă 2,4 miliarde de oameni în următorii 30 de ani. ,,Construirea orașelor sustenabile și rezistente’’ este tema Zilei Mondiale a Orașelor din acest an, iar standardele ISO reprezintă instrumente esențiale pentru a realiza acest obiectiv.

Cum se poate îmbunătăți atractivitatea unui oraș păstrându-se în același timp activele sale de mediu, sociale și culturale atunci când se confruntă cu o populație în creștere?

De când a devenit prima comunitate din Europa care a fost certificată conform standardului internațional ISO 37101, Dezvoltarea durabilă în comunități.  Sistem de management pentru dezvoltare durabilă. Cerințe cu ghid de utilizare, orașul Sappada din Italia beneficiază acum de un mai bun management al complexității locale, de noi inițiative privind educația și protecția mediului, noi modalități de promovare a zonei și de un sistem de măsurare și monitorizare a performaței durabile, crescând în același timp angajamentul comunității.

Standardul internațional ISO 37101, Dezvoltarea durabilă în comunități.  Sistem de management pentru dezvoltare durabilă. Cerințe cu ghid de utilizare face parte din seria de standarde dedicate orașelor, care le protejează și le face mai durabile și mai rezistente, contribuind astfel la realizarea scopului Zilei Mondiale a Orașelor din acest an și a obiectivului 11 al Organizației Națiunilor Unite ​​privind dezvoltarea durabilă (Orașe și comunități durabile).

Comitetul tehnic ISO/TC 268, Orașe și comunități durabile, a elaborat standarde dedicate măsurării performanțelor, cum ar fi seria ISO 37150 privind infrastructurile comunitare inteligente și recent actualizatul ISO 37120, Orașe și comunități durabile – Indicatori pentru serviciile urbane și calitatea vieții.

Dr. Bernard Gindroz, Președinte al ISO/TC 268, a declarat că orașele de mâine se confruntă cu multe provocări, dar și cu oportunități mari, cum ar fi creșterea angajamentului cetățenilor și îmbunătățirea traiului în oraș.

,,Viitorul orașelor este un subiect care ne afectează pe toți, deoarece începe de la transportul public, instalațiile publice, aprovizionarea cu apă și până la sănătatea publică”, a spus acesta.

Continuând discuțiile globale privind durabilitatea, ISO se alătură organizațiilor internaționale de standardizare IEC și ITU la Forumul World Smart City din Santa Fe, Argentina, care va avea loc în data de 29 noiembrie 2018.

Forumul va reuni cele mai importante personalități internaționale din domeniu pentru a discuta provocările și soluțiile în dezvoltarea orașelor inteligente.

Pentru detalii și înregistrare, accesați www.worldsmartcity.org.

Sursa: ISO