Tehnologia 5G, tehnologia viitorului

5G este cea de-a cincea și cea mai recentă generație de tehnologie a rețelelor mobile. Promite o capacitate mai mare de date, precum și viteze de descărcare semnificativ mai rapide decât prin rețelele actuale 4G. Acest lucru va însemna că vom putea descărca o versiune HD a unui film de trei ore în câteva secunde.

Mai mult, aceasta deschide noi posibilități interesante pentru o serie de tehnologii precum Internet of Things (IoT) și realitatea virtuală sau augmentată (AR și VR).

În cadrul Comisiei Electrotehnice Internaționale (IEC), există comitetul tehnic  IEC/TC 106 care pregătește standarde internaționale de măsurare și de calcul, metode de evaluare a expunerii umane la câmpurile electrice, magnetice și electromagnetice.

Tehnologia 5G are rolul de a revoluționa comunicațiile fără fir și va juca un rol major în viitorul societății, dar siguranța utilizatorilor trebuie să primeze, spune Mike Wood, cel care conduce acest comitet tehnic.

Din IEC/TC 106 fac parte operatori de telefonie mobilă, producători de echipamente mobile, personalități din mediul academic, autorități de reglementare guvernamentale și laboratoare de testare.

Atunci când va fi implementată pe deplin, tehnologia 5G va crește nu numai viteza de transfer prin rețeaua mobilă, dar va putea oferi și o conexiune pentru miliarde de dispozitive IoT, ceea ce va duce la o gamă largă de noi posibilități în robotică, sisteme de siguranță pentru autovehicule și aplicații medicale la distanță.

La începutul acestui an, presa chineză a raportat realizarea cu succes a unei intervenții chirurgicale cu ajutorul tehnologiei 5G pe un pacient aflat la 3000 km distanță. Operațiile chirurgicale care utilizează brațele robot la distanță ar fi imposibil de realizat prin rețelele convenționale 4G.

Siguranța și conformitatea cu dispozitivele 5G sunt esențiale, iar activitatea IEC în aceste domenii este una avansată. IEC/TC 106 a publicat un Raport Tehnic privind evaluarea expunerii umane la câmpurile de frecvență radio în vecinătatea releelor.

Acesta oferă sprijin tuturor operatorilor care implementează rețele 5G și pune la dispoziția acestora metode de testare și exemple de procesare. Raportul ajută părțile interesate, managerii de instalații, proprietarii de clădiri, guvernele și comunitățile locale, să se asigure că își testează corect rețelele și dispozitivele.

În anul 2017 a fost publicat standardul IEC 62232 privind determinarea intensității câmpului de frecvență radio în apropierea releelor de radiocomunicații, în scopul evaluării expunerii umane. Aceasta ține cont și de frecvențele care vor fi utilizate pentru rețelele 5G. Tehnologia 5G ar putea intra pe piața din România chiar din primele luni ale anului viitor. Companiile din domeniul comunicațiilor au început deja testele, iar România ar putea fi printre primele țări care se vor bucura de tehnologia viitorului