Standardele vor juca un rol crucial în următorii cinci ani, deoarece Europa caută să asigure competitivitatea pe termen lung a pieței unice.
În fiecare zi, milioane de oameni și companii din întreaga Europă beneficiază de pe urma utilizării standardelor europene. Acestea ne fac viața mai sigură, mai confortabilă și mai eficientă. De asemenea, standardele asigură faptul că produsele pe care le folosim acasă, la serviciu și în timpul liber sunt sigure, de încredere și interoperabile, oferind astfel o experiență îmbunătățită.
Datorită standardelor dispozitivele electronice, precum telefoanele și computerele, beneficiază de securitate cibernetică, ascensoarele sunt mai sigure, iar aparatele de uz casnic funcționează cu eficiență energetică ridicată. Toate aceste aspecte contribuie la numeroase beneficii pe care ajungem să le considerăm de la sine înțelese în viața noastră de zi cu zi.
Dar ce sunt mai exact standardele? Pe scurt, un standard este un document tehnic folosit ca regulă, ghid sau definiție. Standardele sunt create prin colaborarea tuturor părților interesate, precum producătorii, consumatorii și autoritățile de reglementare a unui produs, proces sau serviciu. Un standard european (EN) este preluat de membrii CEN și CENELEC, organismele naționale de standardizare din 34 de țări europene.
Membrii CEN și CENELEC colaborează pentru a elabora standarde europene în diverse sectoare, contribuind astfel la construirea pieței unice europene prin eliminarea barierelor comerciale și consolidarea poziției Europei în economia globală. Elaborarea unui standard european (EN) este guvernată de principii precum consensul, deschiderea, transparența, angajamentul național și coerența tehnică. Peste 200.000 de experți din industrie, administrații publice, mediul academic și organizații sociale sunt implicați în rețeaua CEN și CENELEC.
În ultimii 30 de ani, piața unică s-a impus ca una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene. Cu ajutorul standardelor europene, piața unică facilitează comerțul, reduce birocrația și asigură aceleași niveluri de siguranță și calitate în întreaga Europă.
Cu toate progresele înregistrate, piața unică europeană rămâne un proiect în continuă evoluție și perfecționare. Pentru a asigura competitivitatea pe termen lung, Uniunea Europeană trebuie să se angajeze în următorii cinci ani pentru a crea o piață unică solidă și competitivă, rezistentă la provocările de astăzi și de mâine.
Cu ajutorul standardelor europene, piața unică facilitează comerțul, reduce birocrația și asigură aceleași niveluri de siguranță și calitate în întreaga Europă.
Acestea oferă claritate și consecvență, fiind un instrument de încredere pentru companii și consumatori atunci când cumpără sau vând în diferite state membre. Astfel, standardele sunt esențiale pentru urmărirea priorităților politice și pentru asigurarea competitivității Europei.
Conform Noului Cadru Legislativ (NCL), CEN și CENELEC au colaborat îndeaproape cu Comisia Europeană și cu toate părțile interesate pentru a elabora standarde care să sprijine obiectivele politicii europene. Utilizarea continuă a NCL pentru a stabili cerințe clare și esențiale în legislație, susținute de standarde tehnice voluntare, ajută companiile europene să îndeplinească cerințele legale și să sprijine nevoile tuturor părților interesate.
Din acest motiv, sistemul european unic de standardizare, bazat pe consens și incluziune, ar trebui să fie susținut și consolidat de instituțiile europene în următorul ciclu legislativ.
În acest context, Strategia europeană de standardizare prezentată de Comisia Europeană în anul 2022 a dat un nou impuls valorii standardizării europene și oferă un cadru clar pentru un parteneriat continuu cu instituțiile europene. Factorii politici ar trebui să vadă în continuare noul cadru legislativ ca pe un atu și să colaboreze îndeaproape cu CEN și CENELEC pentru a proteja sistemul de standardizare și, odată cu acesta, o piață unică solidă și funcțională.