Cu toții simțim impactul pandemiei COVID-19, însă unele persoane sunt mai expuse decât altele: vulnerabilitatea lor se datorează fie stării actuale de sănătate fizică sau mentală, fie situației lor sociale. Avem însă puterea de a-i identifica și de a ne asigura că primesc ajutorul necesar.
Cum?
Direcțiile convenite la nivel internațional pentru orice organizație însărcinată să asiste membrii mai vulnerabili ai comunității noastre pot contribui la punerea în aplicare a unor strategii într-un ritm mult mai rapid, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă.
Spre exemplu, standardul ISO 22395, Securitate și reziliență. Reziliență comunitară. Linii directoare pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile în situații de urgență vine în sprijinul organizațiilor relevante, precum administrațiile locale sau grupurile comunitare, pentru a sprijini persoanele expuse riscului în cazuri ca actuala criză de coronavirus.
Identificarea persoanelor vulnerabile este prima provocare care trebuie depășită. În urma acestui proces, pot fi elaborate strategii adecvate pentru a stabili care sunt necesitățile lor și pentru le oferi suportul necesar. Însă, asistarea eficientă a celor vulnerabili nu înseamnă acordarea de ajutor, ci mai degrabă găsirea celor mai bune metode de a-i învăța pe aceștia să se ajute singuri.
Mai mult, într-o situație de urgență, voluntarii sunt o resursă extrem de importantă. Totuși, chiar dacă aceștia au voință și se mobilizează, nu au întotdeauna și abilitățile sau experiența necesară pentru a ajuta. Reziliența comunitară este esențială în această privință. ISO 22319, Securitate și reziliență. Reziliență comunitară. Linii directoare pentru planificarea implicării voluntarilor spontani oferă în acest sens ajutor organizațiilor implicate în sprijinirea persoanelor vulnerabile printr-o gestionare eficientă a procesului de mobilizare a voluntarilor și prin integrarea eficientă a acestora în activitățile de combatere a diferitelor pericole.
Această coordonare este esențială în perioade de criză și consolidarea rezilienței comunităților prin planuri bine gândite și liste de verificare pot face diferența.
Pentru achiziționarea acestor standarde, luați legătura cu Departamentul Vânzări Standarde Străine (daniela.andreias@asro.ro)