Sprijinirea asistenților medicali – Ziua Mondială a Sănătății

În contextul pandemiei COVID-19 cu care ne confruntăm în prezent, medicii, asistenții medicali, infirmierele, moașele și restul personalului medical din domeniul sănătății se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus, oferind tratamente și îngrijire de calitate, monitorizând starea de sănătate a pacienților și promovând acțiunile preventive zilnice pentru a preîntâmpina răspândirea virusului celor dragi.

Azi, aceștia sunt supranumiți eroi!

Asistenții medicali și moașele lucrează neobosit pentru binele sănătății publice și reprezintă 50% din forța de muncă din domeniul sănătății.

Tocmai de aceea, anul acesta Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dedicat Ziua Mondială a Sănătății sprijinirii asistenților medicali și a moașelor pentru a reaminti rolul crucial pe care îl au în menținerea sănătății la nivel global.

În sprijinul acestei inițiative, Organizația Internațională de Standardizare (ISO) vine cu mai multe soluții, printre care regăsim aprobarea un proiect de elaborare a unui acord internațional (IWA) destinat îmbunătățirii calității învățământului clinic pentru profesioniștii din domeniul sănătății și elaborarea unui standard care să ofere orientări personalului medical în relația cu pacienții.

Destinat în principal asistenților medicali și moașelor, viitorul IWA 35 Calitatea învățământului clinic pentru profesioniștii din domeniul sănătății, va oferi o abordare generală pentru asigurarea calității învățământului clinic pentru stagiarii din domeniul sănătății din întreaga lume.

Standardul ISO 22956, Managementul organizațiilor din domeniul sănătății. Linii directoare pentru personalul centrat pe pacient, care se află în curs de elaborare, urmărește să ajute organizațiile din domeniu sănătății să ia în considerare și să asigure capacitățile și resursele necesare forței de muncă în raport cu nevoile pacienților.

Dr. Veronica Muzquiz Edwards, președintele comitetului tehnic ISO/TC 304 Managementul organizațiilor din domeniul sănătății, care se ocupă cu elaborarea lui ISO 22956, a declarat în privința pandemiei cu COVID-19 că lumea respectă și apreciază eforturile numeroșilor asistenți medicali și pe cele ale moașelor care îngrijesc pacienții în acest moment și afirmă în privința lui ISO 22956 că „acest standard recunoaște faptul că asistenții medicali și moașele au nevoie de sprijin și resurse adecvate pentru a fi mai eficienți și că o abordare axată pe pacient a personalului medical poate avea un impact pozitiv asupra siguranței și calității îngrijirii pacienților.”

În acest moment, fiecare țară și comunitate se confruntă cu lipsa acută a personalului medical, lipsă resimțită mai ales de medicii și asistenții care acum își dedică tot mai mult timp și depun eforturi supraumane în a face față atât situațiilor dificile cu care se confruntă, cât și numărului mare de pacienți pe care trebuie să îl trateze.

ASRO se alătură, în acest sens, deciziilor luate la nivel european pentru combaterea pandemiei cu COVID-19 printr-un pachet de standarde pentru măști comune de filtrare, mănuși medicale și îmbrăcăminte de protecție la care oferă acces temporar gratuit, astfel încât producătorii să poată realiza aceste echipamente în concordanță cu parametrii definiți la nivel european, pentru ca profesioniștii din domeniul sănătății și publicul larg să aibă acces mai rapid la acestea.