România Eficientă – program de promovare a eficienței energetice

OMV Petrom sprijină cu 4 milioane de euro programul „România Eficientă”, lansat de Energy Policy Group („EPG”)

  • Măsurile de eficiență energetică pot reduce cu peste 40% consumul de energie în clădiri
  • 4 milioane de euro – contribuția OMV Petrom, până în 2022, pentru campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte de eficientizare energetică a clădirilor publice

OMV Petrom, cel mai mare jucător pe piața energiei din România, sprijină programul ”România eficientă”, lansat de Energy Policy Group (EPG). OMV Petrom va contribui cu 4 milioane de euro la acest program, în perioada 2019-2022. Programul își propune să promoveze eficiența energetică la nivel național, prin campanii de informare publică, programe de educație și finanțarea unor proiecte pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice.

„Zi de zi, OMV Petrom furnizează energie pentru România. Rolul nostru nu se oprește aici, suntem parte din România și împărtășim aceleași griji și aspirații. Vrem să ne implicăm în proiectele relevante pentru țară. Eficiența energetică este un domeniu cu care ne identificăm. Măsurile de eficiență energetică pot reduce cu peste 40% consumul de energie al clădirilor, reduc costurile cu energia și au potențialul de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață. Acest program are o importantă componentă de educare și informare. Credem cu tărie că investițiile în educația au potențialul de a contribui la un viitor mai bun”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

„Peste 80% din clădirile din România sunt construite înainte de 1989 și au o performanță energetică scăzută, cu consumuri anuale între 180 și 400 kWh/m2/an. Prin renovare extinsă, consumul de energie poate scădea sub 100 de kW/m2/an, ceea ce ar însemna economii semnificative. Este important ca publicul să conștientizeze risipa de energie și să aibă acces la informații despre creșterea eficienței energetice a clădirilor”, a declarat Radu Dudău, Director EPG.

Energia termică pentru încălzire și apă caldă reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. Prin izolarea termică adecvată și prin implementarea unor soluții eficiente de încălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate. Înlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat și de 4 ori.

În cadrul programului „România eficientă” vor fi organizate campanii de educare și informare. Astfel, atât publicul larg cât și autoritățile locale, care administrează un număr mare de imobile de interes public, vor avea acces la informații privind soluții concrete de reducere a consumului energetic, care conduc la scăderea costurilor cu utilitățile și a impactului asupra mediului. De asemenea, va fi dezvoltat un ghid practic de eficiență energetică. Academia de Eficiență Energetică va oferi cursuri specializate și programe de training pentru reprezentanți ai autorităților publice. Într-o fază avansată a proiectului, vor finanțate proiecte de renovare profundă a unor clădiri publice.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniu Energiei (ANRE), Universitatea Politehnică București (UPB), Asociația Română de Standardizare (ASRO) și s-au alăturat acestui program. Astfel, UPB va contribui prin furnizarea de cunoștințe tehnico-inginerești fundamentale, prin studii realizate în cadrul proiectului „România Eficientă”, precum și prin programe educaționale și de formare. ASRO va dezvolta standarde de performanță energetică a clădirilor publice. ANRE va prelua rezultatele relevante ale proiectului în propriile campanii de informare publică și, de asemenea, va facilita obiectivele proiectului prin elementele de legislație secundară din aria sa de competențe.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 792 benzinării, la sfârșitul lui martie 2019, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti și la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

Despre EPG

Asociația Energy Policy Group este un think-tank independent, non-profit, specializat în politici energetice, analiză de piață și strategie energetică. Unul dintre obiectivele fundamentale ale EPG este punerea la dispoziția publicului interesat a informației de calitate, întemeiate științific, necesară pentru o corectă evaluare a politicilor energetice și climatice. EPG este un promotor al eficienței energetice în economie, în general, și în sectorul clădirilor, în special, ca parte indispensabilă a tranziției către un sistem energetic cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră.

Factsheet