IWA 37, un nou acord internațional ISO pentru producția de canabis

În anul 2018, Canada a devenit a doua țară din lume, după Uruguay, care a legalizat consumul, cultivarea și posesia canabisului și a produselor derivate din acesta. De atunci și până în prezent, utilizarea canabisului pentru scopuri recreaționale a fost legalizată în Georgia, Malta, Mexic, Africa de Sud și în anumite state din SUA. Astfel, numărul țărilor în canabisul poate fi prescris în scopuri medicale sau recreaționale a ajuns la 28.

Mulți antreprenori sunt luați prin surprindere de ritmul schimbărilor legislative și manifestă o oarecare nesiguranță cu privire la aplicarea legilor în lumea reală, dar și de abordarea problemelor care țin de calitate, trasabilitate și securitate.

 În timp ce legislația din țări precum Canada stipulează cerințe pentru controlul și securitatea producției de canabis și ajută la asigurarea unei anumite protecție a consumatorilor, îndrumările specifice industriei sunt necesare pentru a aborda preocupările legate de siguranța acestuia.

Organismul de standardizare din Canada (Standards Council of Canada – SCC) a sesizat nevoia unor reguli clare pentru a liniști atât producătorii, cât și consumatorii și autoritățile de reglementare deopotrivă și a elaborat un acord internațional (IWA)

Peste 200 de experți au participat voluntar la elaborarea îndrumărilor atât de necesare privind siguranța, securitatea și sustenabilitatea instalațiilor și operațiunilor din industrie.

Astfel, Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat recent acordul internațional – IWA 37 care cuprinde trei părți:

Luate în ansamblu, aceste documente oferă direcții clare pentru organismele de reglementare și pentru companiilor emergente și, în același timp, ajută la crearea unei piețe sigure și legale pentru consumatorii de canabis.

„Canada a muncit din greu pentru a fi un jucător respectat în industria canabisului. Această activitate este un prim pas în asigurarea faptului că cele mai bune practici din industrie sunt valorificate pentru a proteja sănătatea și bunăstarea consumatorilor, ajutând în același timp întreprinderile din întreaga lume să acceseze noi piețe.”,  a declarat Chantal Guay CEO, SCC.

IWA 37 joacă un rol esențial în sprijinirea acestei industrii emergente.  Prin acesta se întărește infrastructura existentă, se câștigă încrederea consumatorilor și ajută companiile să-și mențină avantajul competitiv la nivel mondial. Prin colaborarea tuturor părților implicate, aceste acorduri internaționale, care probabil se vor transforma în standarde ISO,  vor contribui la certificarea conformității pe această piață, pe măsură ce tot mai multe țări iau în considerare legalizarea canabisului.

Un proiect de lege pentru utilizarea canabisului în scop medical în România a fost inițiat încă din decembrie 2019 de zeci de parlamentari de la toate partidele, însă nu a fost dezbătut niciodată în Parlament.