IEC a publicat noi standarde de siguranță pentru electrocasnice

Industria producătoare de aparate electrocasnice a avut o creștere foarte mare în ultimii ani. Aceasta include atât aparatele mari, cum ar fi frigiderele și mașinile de spălat, cât și aparatele mici precum prăjitoarele de pâine și espresoarele de cafea.

Potrivit companiei germane de studii de piață, Statista, vânzările de aparate electrocasnice au depășit 400 de miliarde USD în anul 2020. Creșterea este determinată de cererea din partea clasei de mijloc care este în expansiune în țările în curs de dezvoltare și nou industrializate, precum și de lansarea aparatelor inteligente și conectate.

Comisia Electrotehnică Internațională – IEC a elaborat o serie de standarde cu scopul de a asigura siguranța aparatelor electrocasnice. Seria de standarde IEC 60335 este compusă din două părți.  Prima parte abordează cerințele generale de siguranță pentru toate aparatele electrocasnice, în timp ce a doua parte are ca scop anumite tipuri de dispozitive.

Seria IEC 60335 oferă protecție împotriva multor tipuri de pericole, cum ar fi electrice, mecanice, termice, incendii și radiații atunci când aparatele sunt utilizate în condiții normale. De asemenea, se are în vedere modul în care fenomenele electromagnetice pot afecta funcționarea în siguranță a aparatelor.

În anul 2020, IEC a publicat cea de-a șasea ediție a  IEC 60335-1Securitatea aparatelor electrice pentru uz casnic și scopuri similare. Partea 1: Prescripții generale. Ca urmare, o serie de standarde pentru aparate specifice au fost actualizate pentru a se alinia cu cea mai recentă ediție a standardului IEC 60335-1.

Noile ediții ale seriei IEC 60335 includ următoarele standarde:

  • IEC 60335-2-17Aparate electrice de uz casnic și similare;
  • IEC 60335-2-54 –  Aparate electrice de uz casnic și similare – Siguranță – Partea 2-54: Cerințe speciale pentru aparatele de curățare a suprafețelor de uz casnic care utilizează lichide sau abur;
  • IEC 60335-2-85Aparate electrice de uz casnic și similare – Siguranță – Partea 2-85: Cerințe speciale pentru aparatele de abur din țesătură;
  • IEC 60335-2-21Aparate electrice de uz casnic și similare – Siguranță – Partea 2-21: Cerințe speciale pentru încălzitoarele de apă cu acumulare;
  • IEC 60335-2-8Aparate electrice de uz casnic și similare – Siguranță – Partea 2-8: Cerințe speciale pentru aparate de ras, mașini de tuns și aparate similare;
  • IEC 60335-2-16Aparate electrice de uz casnic și similare – Siguranță – Partea 2-16: Cerințe speciale pentru eliminarea deșeurilor alimentare;
  • IEC 60335-2-3Aparate electrice de uz casnic și similare – Siguranță – Partea 2-3: Cerințe speciale pentru fiare de călcat electrice.

Standardele de mai sus au fost elaborate în cadrul comitetului tehnic IEC/TC 61 care are ca scop standardizarea în domeniul siguranței aparatelor electrice de uz casnic și similare.

Potrivit domnului Randi Myers, secretarul comitetului tehnic IEC/TC 61, „Standardele din seria IEC 60335 sunt esențiale pentru ca industria aparatelor electrocasnice să poată gestiona riscurile asociate cu electricitatea. Suntem cu adevărat încântați de rapiditatea cu care am reușit să publicăm noile ediții ale acestor standarde.”

Disponibilitatea versiunilor comentate

Pentru a identifica și înțelege mai bine modificările efectuate între ediția actuală și cea anterioară, aceste standarde sunt disponibile ca versiuni comentate (CMV). Michelle Anderson, coordonator al comitetului de editare care este responsabil pentru pregătirea standardelor versiunii comentate, explică că acestea „furnizează un singur document sursă pentru cerințe și un scurt rezumat al rațiunii pentru modificările față de versiunea anterioară. ediția standardului.”

Procedând astfel, utilizatorii cărora li se adresează standardele, cum ar fi producătorii de aparate și organismele de certificare, pot înțelege mai bine de ce s-au făcut noile revizuiri ale standardelor și care sunt diferențele între versiuni.

”Cel mai mare beneficiu al versiunilor comentate este că oferă toate aceste informații într-un format concis și ușor de utilizat. Până acum, IEC/TC 61 a elaborat o serie de CMV-uri pentru standardele specifice pentru anumite aparate electrocasnice. Acum lucrăm cu IEC pentru a dezvolta și altele în următorii doi ani.”, spune dl. Anderson.