Ziua Mondială a Metrologiei 2020

Măsurătorile sunt esențiale în comerțul mondial, deoarece armonizarea acestora înseamnă un limbaj comun pentru toți cei implicați. Tocmai de aceea, tema Zilei Mondiale a Metrologiei de anul acesta este Măsurători pentru comerțul mondial, subliniindu-se cu această ocazie importanța măsurătorilor în comerțul mondial echitabil și rolul pe care îl joacă acestea în descoperirile științifice, inovare, dezvoltarea de noi produse, producție și durabilitate, printre altele.

Având în vedere că în orice societate este fundamental să se cunoască exact cum se măsoară lucrurile într-un mod stabil, uniform, simplu și armonizat, în anul 1960 a fost definit Sistemul Internațional de Unități (SI) la nivel internațional, care este în prezent utilizat de oamenii de știință, academicienii, afacerile și autoritățile de pretutindeni.

Această modalitate de măsurare convenită la nivel internațional sprijină multe aspect ale procesului de comercializare, de la ambalajele de transport și dimensiunile produsului în sine, până la evaluarea conformității, permițând nu numai o logistică eficientă, ci și satisfacerea cerințelor legale și a așteptărilor clienților.

Seria de standarde SR EN ISO 80000, Mărimi și unități este o component cheie a SI deoarece oferă termeni, definiții și simboluri armonizate ale mărimilor pe care se bazează Sistemul Internațional de Unități. Aceste standard oferă un limbaj comun pentru a comunica informațiile exacte despre măsurători între diverse domenii ale științei și tehnologiei.

Prof. Leslie Pendrill, președintele comitetului tehnic internațional (ISO/TC 12 Mărimi și unități) care a elaborate standardele pentru mărimi afirmă că utilizarea unor unități nestandardizate reprezintă o barieră imensă în calea comerțului.

Acesta declară că „Un vânzător și un cumpărător pot face estimări diferite ale valorii bunurilor dacă există diferențe între unitățile de măsurare și testare în determinarea cantității, calității, siguranței, robustețea și alte caracteristici ale unui produs. Atât incertitudinea de măsurare, cât și trasabilitatea metrologică ar putea fi estimate diferit de aceștia, ceea ce ar face comerțul complicat sau chiar imposibil de menținut”.

Alte standard importante pentru măsurarea comerțului mondial sunt cele pentru containerele de marfă. Acest tip de recipiente a revoluționat infrastructura de transport, estimându-se că aproape 90% din mărfurile ambalate sunt transportate în prezent în containere intermodale. ISO (Organizația Internațională de Standardizare) a standardizat aproape toate aspectele acestor containere, de la dimensiunile lor la modul în care pot fi stivuite, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate oriunde în lume și, prin urmare, contribuie la crearea unor lanțurile de aprovizionare internaționale eficiente.

Comitetul tehnic ASRO responsabil de aceste standarde, ASRO/CT 270 – Ambalaje și mijloace de distribuție a mărfurilor, deține în patrimoniul său peste 400 de standarde pentru ambalaje, containere, recipiente, cărucioare și alte unități și sisteme de încărcare.

Comunitatea internațională de standardizare are, de asemenea, multe alte standarde care contribuie la armonizarea măsurării și la facilitarea comerțului internațional în diverse sectoare, de la dimensionarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte până la produse farmaceutice și altele.

Pentru achiziționarea standardelor accesați magazinul nostru online sau luați legătura cu Departamentul Vânzări (vanzari@asro.ro).