ETSI lansează specificațiile și rapoartele privind protocoalele IP de generație următoare

Grupul ETSI privind protocolul de generație următoare (ISG NGP) tocmai a lansat o nouă specificație și rapoarte pentru a optimiza performanța, eficiența și scalabilitatea noilor servicii propuse pentru 5G.

Raportul ETSI GR NGP 010 intitulat „Recomandarea pentru noile tehnologii de transport” oferă o analiză a tehnologiilor actuale de transport, cum ar fi TCP și limitările acestora. Pe baza acestei analize, aceasta oferă câteva orientări la nivel înalt cu privire la caracteristicile arhitecturale necesare unei tehnologii de transport care să susțină noile aplicații propuse pentru 5G și un cadru în care există o separare clară între planurile de control și cele de date. Rezultatele experimentale din implementarea unei dovezi a conceptului sunt, de asemenea, raportate.

Raportul ETSI GR NGP 011 abordează „Cadrul de Referință și Modulul de Informare pentru Rețelele de Rețea Sit-End”. Acesta descrie împărțirea rețelelor și principiile de proiectare din spatele acesteia, precum și resursele utilizate de servicii în secțiuni de rețea pentru a permite partajarea rețelelor fizice în mai multe domenii administrative și tehnologice, asigurând capacitatea disponibilă pentru fiecare utilizator. Sunt descrise funcțiile și mecanismele de nivel înalt care implementează această împărțire și se abordează considerațiile de securitate.

„Protocoalele IP actuale pentru rețelele de bază și de acces trebuie să evolueze și să ofere un serviciu mult mai bun pentru traficul mobil decât actuala tehnologie bazată pe TCP/IP”, afirmă John Grant, președintele Grupului de Specificații Industriale (ISG). „Specificațiile noastre oferă soluții compatibile atât cu IPv4, cât și cu IPv6, oferind o cale de upgrade către un sistem mai eficient și mai receptiv care este necesar pentru a sprijini 5G.”

Noua specificație ETSI GS NGP 013 descrie „Flexilink: o transmitere eficientă de pachete determinate în planul utilizatorului, precum și formate de pachete și mecanisme de redirecționare”. Specifică formatele de pachete de planuri de utilizator și mecanismele de rutare care permit rețelelor de bază și accesului să suporte noile servicii propuse pentru 5G. Cu IP, fiecare pachet poartă toate informațiile necesare pentru a ruta către destinație, dar tehnologii mai noi, cum ar fi ruta software definită de rețea (SDN) este o abordare a cloud computingului care facilitează gestionarea rețelei și permite configurarea eficientă a rețelei programabil pentru a îmbunătăți performanța și monitorizarea rețelei.

Flexilink ia această concluzie logică, cu anteturile de pachete purtând doar o „etichetă” care este un indice în tabela de rutare; aceasta oferă cea mai bună comprimare a antetului, precum și o securitate îmbunătățită. Flexilink oferă, de asemenea, un serviciu de latență ultra-scăzut separat pentru medii continue cum ar fi audio, video, internet tactil sau poziția vehiculului.