Cadru de referință pentru Internetul Lucrurilor (loT)

La nivel mondial numărul de dispozitive conectate crește exponențial, iar ,,Internetul Lucrurilor” este prezent în fiecare zonă a vieții noastre, de la electricitate până la agricultură.

Un standard internațional publicat recent are scopul de a asigura buna funcționare, securitatea și rezistența acestor sisteme.

De la autovehiculele autonome până la agricultura de precizie, producția inteligentă, e-sănătatea și orașele inteligente, internetul lucrurilor (loT) este deja peste tot – și în continuă dezvoltare. Acesta implică integrarea „lucrurilor” în sistemele IT, permițând astfel dispozitivelor electronice să interacționeze cu lumea fizică.

Aplicațiile sunt nenumărate, dar, pe măsură ce fenomenul explodează, există și nevoia de încredere, securitate și necesitatea unei baze de la care tehnologia să poată fi dezvoltată în continuare, cu măsuri și sisteme robuste.

ISO/IEC 30141, Internetul lucrurilor (IoT) – Arhitectură de referință, oferă o arhitectură de referință IoT standardizată la nivel internațional, utilizând un vocabular comun, modele reutilizabile și cele mai bune practici din domeniu.

Dr. François Coallier, Președintele comitetului tehnic comun al ISO și al Comisiei Electrotehnice Internaționale (IEC) care a elaborat standardul, a declarat că IoT crește rapid datorită dezvoltărilor rapide ale TIC.

,,Așa că am văzut nevoia unei arhitecturi de referință pentru maximizarea beneficiilor și reducerea riscurilor”, a spus acesta.

ISO/IEC 30141 are ca scop realizarea acestui lucru, oferind un cadru comun pentru designeri și dezvoltatori de aplicații IoT și facilitând realizarea unor sisteme „de încredere”, ceea ce înseamnă că sunt fiabile, sigure, respectă intimitatea și pot rezista la perturbări cum ar fi dezastrele naturale și atacurile.

„Există deja multe standarde publicate pentru reziliență, siguranță și securitate”, adaugă Coallier, „iar acest standard va oferi arhitectura de referință pentru a le aplica sistemelor IoT”.

ISO / IEC 30141 a fost elaborat de comitetul tehnic comun ISO / IEC JTC 1, Tehnologia informației și subcomitetul SC 41, Internetul lucrurilor și tehnologiilor aferente, al cărui secretariat este deținut de KATS, membru al ISO pentru Coreea.

Acest standard internațional se poate achiziționa de la Serviciu Vânzări ASRO: email: vanzari@asro.ro

Sursa:ISO