Povestea incredibilă a standardelor pentru scufundări!

V-am putea oferi un milion de motive pentru care standardele sunt esențiale pentru industria turismului, dar uneori este nevoie doar de o poveste pentru a vă convinge.

Așadar, vă vom prezenta povestea unui om, a unei mici companii și a unui standard revoluționar care a transformat una dintre cele mai mari activități turistice la nivel mondial: scufundările.

Această poveste începe în Viena, Austria. Țară mică, cu pământ închis, Austria a avut un loc important în istoria scufundărilor, deoarece pionierul austriac de scufundări, Hans Hass (decedat în iunie 2013), a inspirat o generație să se implice în ceea ce era atunci o nouă activitate, și anume: scufundările de agrement.

În anul 1994, Martin Denison, un expert austriac în scufundări de origine britanică, și-a înființat propria afacere în sistem de franciză în Austria, folosind un sistem american de calificare pentru a instrui scafandrii și instructorii. După un timp, compania tânără s-a dezvoltat…până când o nouă lege sportivă impunea profesorilor să dețină o licență eliberată de autoritățile locale, la recomandarea federațiilor naționale relevante din domeniu. Acest lucru însemna faptul că austriecii instruiți în sistemul american nu ar mai fi fost îndreptățiți să facă instrucții legate de scufundări, inclusiv cei care activau in compania lui Martin.

Martin a apelat pentru ajutor în această problemă la membrul național ISO, Austrian Standards (AS). Având în vedere că majoritatea standardelor deja vizau, la acea vreme, produsele de consum, scufundările, de asemenea, au primit un loc aparte în standardizare, aflându-se printre primele servicii standardizate.

Pentru Martin, acest lucru a însemnat că prin respectarea cerințelor noilor standarde naționale, instructorii ar fi fost recunoscuți de autoritățile locale, indiferent dacă ar fi folosit sau nu sistemul de formare american.

Acest demers a reprezentat doar vârful icerberg-ului, iar standardele din domeniul scufundărilor au devenit unele dintre marile povești de succes ale standardizării din sectorul serviciilor.

Imediat ce standardele austriece au fost finalizate, Federatia Europeana de Sporturi Subacvatice a decis sa introducă norme europene comune pentru formarea scafandrilor și instructorilor. În loc să reinventeze roata, aceștia s-au apropiat de Comitetul European de Standardizare (CEN), care a apelat la standardele austriece publicate drept punct de plecare. Noul grup de lucru care a elaborat aceste standarde a devenit cel mai mare din comunitatea europeană de standardizare, având aproximativ 35 de reprezentanți din 17 țări.

Curând, țările din afara Europei au început să se arate interesate și standardele au fost adoptate de Organizația Internațională de Standardizare (ISO), care menține un acord de cooperare cu CEN pentru a evita dublarea inutilă a muncii. În ultimii 15 ani, standardele au fost acceptate pe scară largă în școlile de scufundări din întreaga lume.

Putem lua Grecia ca exemplu. A fost o vreme când, din mii de kilometri de țărm pe care-l deținea țara, doar o porțiune mică de aproximativ 160 km a fost deschisă pentru scafandri. Însă, Grecia a fost printre primii care au adoptat aceste standarde și a impus obligativitatea certificării centrelor de formare și de scufundare. Fiind asigurați cu privire la impactul pe care îl va avea acest demers asupra siguranței acestei activități de recreere, scufundările sunt acum permise aproape peste tot în țară, aducând beneficii imense industriei turismului.

În mod similar, atunci când Egiptul a impus obligativitatea standardului ISO 24803 pentru furnizorii de servicii de agremen, peste 600 de centre de scufundări au inceput să fie auditate anual. După doar doi ani, Egiptul a raportat o scădere de 24% a numărului de accidente legate de scufundări.

Așadar, data viitoare când vă duceți în vacanță, căutați standardele de scufundări. Sunt doar un exemplu, printre multe, despre modul în care standardele au un impact asupra vieții noastre.

Standardele referitoare la scufundările de agrement:

  • SR EN ISO 24801-1:2014 – Servicii referitoare la scufundările de agrement. Cerinţe pentru formarea scafandrilor care practică scufundări de agrement. Partea 1: Nivel 1. Scufundător asistat
  • SR EN ISO 24801-2:2014 – Servicii referitoare la scufundările de agrement. Cerinţe pentru formarea scafandrilor care practică scufundări de agrement. Partea 2: Nivel 2. Scufundător autonom
  • SR EN ISO 24801-3:2014 – Servicii referitoare la scufundările de agrement. Cerinţe pentru formarea scafandrilor care practică scufundări de agrement. Partea 3: Nivel 3. Ghid de scufundare
  • SR EN ISO 24802-1:2014 – Servicii referitoare la scufundările de agrement. Cerinţe pentru formarea instructorilor de scufundări subacvatice
  • SR EN ISO 24802-2:2014 – Servicii referitoare la scufundările de agrement. Cerinţe pentru formarea instructorilor de scufundări subacvatice. Partea 2: Nivelul 2
  • SR EN ISO 24803:2017 – Servicii referitoare la scufundările de agrement. Cerințe pentru prestatorii de servicii de scufundări de agrement.

 

Acestea pot fi achiziționate de la ASRO.

Pentru mai multe detalii, adresați-vă la:

Telefon: 021/ 316 77 25
E-mail:  vanzari@asro.ro

Sursa: ISO