Ziua Mondială a Turismului

Turismul este în plină dezvoltare și aduce cu el oportunități substanțiale pentru dezvoltarea durabilă. Ziua Mondială a Turismului este ziua în care putem atrage atenție asupra modului în care turismul ne poate îmbunătăți lumea. Standardele internaționale joacă un rol-cheie.

Anul trecut, 1.2 miliarde de persoane au mers în călătorii, potrivit Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), iar acest număr se așteaptă să crească la 1.8 miliarde până în 2030.

 

În timp ce acest lucru pune presiune asupra planetei noastre, turismul aduce, de asemenea, beneficii economice semnificative comunităților locale.

Astăzi, în întreaga lume, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Turismului. Tema din acest an, „Turismul și Transformarea Digitală”, subliniază importanța tehnologiilor digitale în industria turismului și modul în care acestea pot contribui la dezvoltarea durabilă, prin implicarea comunității locale și managementul eficient al resurselor.

Standardele internaționale ISO sprijină inovația și tehnologia prin furnizarea unui limbaj comun și a celor mai bune practici convenite, economisind astfel timp și resurse valoroase care pot fi folosite pentru creativitate și activități inovatoare. De asemenea, ele stabilesc reguli acceptate de la care inovarea poate înflori.

Mai mult, portofoliul ISO se mândrește cu o serie de standarde care servesc ca instrumente importante pentru a ajuta jucătorii cheie din industria turismului să-și îmbunătățească contribuția la dezvoltarea durabilă. Acesta include standardele comitetului tehnic ISO/TC 228, Turism și servicii conexe. Un exemplu este specificația tehnică ISO/TS 13811, Turism și servicii conexe – Linii directoare privind elaborarea specificațiilor de mediu pentru unitățile de cazare, care ajută organizațiile să reducă efectele negative ale turismului asupra mediului natural.Comitetul tehnic lucrează în prezent la alte standarde importante care contribuie direct la dezvoltarea durabilă în cadrul turismului. Acestea includ:

  • ISO 21401, Tourism and related services – Sustainability management system for accommodation establishments – Requirements
  • ISO 20611, Adventure tourism – Good practices for sustainability – Requirements and recommendations
  • ISO 21416, Recreational diving services – Requirements and guidance on sustainable practices in recreational diving

Aflați mai multe despre standardele ISO pentru turism din acest scurt și captivant videoclip:

Sursa: ISO