Ziua Mondială a Sanătății și standardele din domeniu

În această săptămână, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, ISO lansează o campanie pe reţelele sociale, cu scopul de a sensibiliza publicul la importanţa de a veghea la respectarea standardelor cu privire la sănătate în lumea întreagă.

Campania mondială #healthstandards va reuni diferite părţi interesate ale comunităţii de standardizare, inclusiv membri ai ISO, pentru a sublinia importanţa standardelor internaţionale în domeniul sănătăţii. Ea se va desfăşura între 4 şi 8 aprilie 2016.

 De ce avem nevoie de standarde referitoare la sănătate ?

A avea grijă de sănătatea noastră şi a celor apropiaţi nouă necesită elaborarea de standarde. Ele reprezintă o garanţie de încredere cu privire la fiabilitatea echipamentelor medicale, securitatea datelor noastre medicale, a analizelor şi a evaluărilor în laborator şi multe altele.

Această campanie se va referi la o gamă largă de standarde cu privire la sănătate şi la rolul pe care ele îl pot juca în crearea unui mediu care să garanteze condiţii optime de lucru profesioniştilor din domeniul sănătăţii. Ea va fi axată pe standardele destinate a ne îmbunătăţi starea de sănătate în vederea realizării obiectivului de Dezvoltare Durabilă 3 al Naţiunilor Unite, care îşi propune „să permită tuturor să aibă o viaţă sănătoasă şi să promoveze o stare de bine la orice vârstă”.

În toată această săptămână, ISO şi membrii săi vor schimba între ei filmuleţe video, infografii şi articole referitoare la standardele privind sănătatea. Vă invităm să luaţi parte la dezbatere cu ajutorul #healthstandards. Veţi putea participa şi la un concurs zilnic destinat a vă familiariza cu simbolurile medicale (Ghiciţi simbolul ?). Pentru informaţii suplimentare, sunteţi rugaţi să accesaţi site-ul ISO.

 Ziua Mondială a Sănătăţii

Această campanie coincide şi cu Ziua Mondială a Sănătăţii, organizată în fiecare an pe 7 aprilie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care participă la numeroase comitete ale ISO, cu sarcina de a elabora standarde în domeniul sănătăţii. În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă combaterea diabetului.

Cifrele sunt elocvente: în 2014, 9% din populaţia adultă (de peste 18 ani) era diabetică şi această boală a fost cauza directă a peste 1,5 milioane de decese în 2012. A trăi cu ea constituie o adevărată provocare şi ISO îşi aduce contribuţia la alinarea suferinţei bolnavilor datorită lui ISO 15197, un standard referitor la sistemele de autosupraveghere a glicemiei destinate tratării diabetului zaharat. Documentul este utilizat de fabricanţi şi de organismele de reglementare şi de evaluare a conformităţii pentru a se asigura că aceste instrumente de autosupraveghere ajută în mod eficace bolnavii să-şi gestioneze diabetul.