Standardizarea – un subiect important pe agenda Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

COMUNICAT DE PRESĂ

București, 18 februarie

Anul 2019 a venit cu noi provocări pentru țara noastră. România trebuie să urmărească asigurarea convergenţei în plan economic şi social, prin libertățile fundamentale ale Pieţei Interne, prin promovarea avantajelor aduse de digitalizarea industriei europene şi sprijinirea politicii de coeziune şi a politicii agricole comune. Președinția Consiliului Uniunii Europene constituie cel mai bun prilej pe care îl avem pentru a evidenția rolul important al standardelor în infrastructura economică și socială europeană.

Standardele sprijină schimbările tehnologice, promovează inovația și oferă soluții pentru abordarea provocărilor globale. Creșterea nivelului de trai, a calității serviciilor și a produselor depind de o conlucrare perfectă a tuturor actorilor din infrastructura calității, a cărei parte integrantă este și standardizarea

Toate acestea reprezintă subiecte importante în cadrul Președinției Consiliului UE, fiind prezente în dosare importante precum ,,Securitatea cibernetică” și ,,Regulamentul privind supravegherea pieței”.

În momentul acesta industria europeană se transformă rapid prin adoptarea unei game largi de tehnologii inovatoare, în special TIC. Putem vorbi despre Internetul lucrurilor, sisteme fizice cibernetice, sisteme mașină-mașină, 5G, Big Data și Cloud Computing. Toate aceste tehnologii inovatoare sunt atât oportunități, cât și provocări pentru standardizare și se regăsesc în evenimentele desfășurate pe parcursul Președinției României.

Pe toată perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului UE, ASRO va oferi informații actuale privind tematici importante la nivelul standardizării europene, cum ar fi: Standardizarea în achizițiile publice, Educația în domeniul standardizării, Impactul economic al standardizării, Standardizarea serviciilor, Standardele în sprijinul aplicării legislației.

Standardizarea națională, care a aniversat în anul 2018, 90 de ani de la înființare, este o activitate care ne reprezintă la nivel european și internațional, prin participarea experților la lucrările comitetelor tehnice. Pentru a promova identitatea națională, ASRO inițiază o campanie pe rețelele de socializare care are ca scop identificarea și evidențierea acelor domenii cu specific național, în care standardele au o contribuție majoră.

Pentru a afla mai multe detalii, vă invităm să ne urmăriți site-ul: www.asro.ro și paginile de social media:

Despre ASRO

ASRO – Organismul Național de Standardizare – este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.

Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție pentru o gamă tot mai largă de părți interesate a unei platforme ușor accesibilă, necesară pentru participarea la activitatea de standardizare a acestor organizații. Aceasta ajută la furnizarea de soluții eficiente pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor de politici publice, sprijinirea certificării și supravegherii pieței și oferă un mecanism eficace de promovare a protecției consumatorului și a responsabilității sociale.

Website: www.asro.ro

Contact media:

Adina Hațegan – Manager comunicare

T: +40 745 274 285

E-mail: adina.hategan@asro.ro

Twitter : @RoStandard