Standardizarea și părțile interesate din mediul social

Standardele sunt importante pentru viața noastră de zi cu zi. Acestea joacă un rol important alături de reglementări, în protejarea mediului, îmbunătățirea siguranței, precum și a sănătății și bunăstării consumatorilor sau a angajaților. Atunci când produsele și serviciile sunt conforme cu standardele înseamnă că acestea sunt sigure, fiabile și de bună calitate.

Puteți participa la procesul de standardizare

Știați că părțile interesate pot contribui la elaborarea standardelor internaționale, europene și naționale, iar apoi pot beneficia de pe urma acestei contribuții?

Standardele sunt elaborate prin asocierea experienței și a expertizei diferitelor părți interesate, cum ar fi producătorii, vânzătorii, cumpărătorii, utilizatorii și autoritățile de reglementare ale anumitor materiale, produse, procese sau servicii.

Părțile interesate pot fi asociații de firme sau din industrie, autorități publice, organisme profesionale, asociații profesionale, organizații ale consumatorilor, organizații de mediu, sindicate, organisme de testare și control etc.

O participare din toate sectoarele oferă standardelor și utilizatorilor încrederea că acestea reflectă nu numai cele mai noi descoperiri ale științei și tehnicii, dar și faptul că sunt luate în considerare preocupările și prioritățile societății în care trăim.

De asemenea, companiile beneficiază de acces la standarde care iau în considerare preocupările și prioritățile părților interesate deoarece acestea contribuie la dezvoltarea și furnizarea de produse și servicii în conformitate cu așteptările pieței, sănătatea și siguranța lucrătorilor fiind protejate, iar protecția mediului este o condiție de bază.

Participați la activitatea de standardizare

Participarea părților interesate la procesul de standardizare este sprijinită de asociații europene ale căror roluri sunt recunoscute de Regulamentul UE 1025/2012 privind standardizarea europeană.

Dezvoltă-ți cunoștințele și influența!

ANEC, ECOS și ETUC s-au alăturat CEN-CENELEC pentru a dezvolta un curs gratuit și interactiv de eLearning, care oferă informații clare și simple despre standarde și procesul de standardizare atât în Europa, cât și la nivel național și internațional.

Cursul conține mai multe module care vor ajuta utilizatorii să învețe despre standarde, elaborarea acestora și rolul cheie pe care îl joacă în protecția consumatorilor, a lucrătorilor și a mediului.

Dacă doriți să descoperiți universul standardizării, de ce sunt standardele importante pentru dumneavoastră și cum puteți participa la elaborarea acestora urmați cursul pe care îl găsiți la adresa
www.standards4all.eu.

Broșura „Societatea civilă – Îmbunătățirea, consolidarea și legitimizarea sistemului european de standardizare” oferă mai multe informații despre modul în care aceste organizații contribuie la standardizare și despre drepturile pe care aceste organizații le au în cadrul procesului de elaborare a standardelor.

Infograficul „World Consumer Rights Day #BetterDigitalWorld” oferă mai multe detalii despre modul în care CEN, CENELEC și ANEC contribuie la elaborarea unor standarde care creează o piață digitală echitabilă și sigură.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, ANEC a lansat, de asemenea, canalul YouTube cu un prim videoclip despre modul în care ANEC se implică în standardele pentru consumatori.

Dacă doriți să primiți mai multe informații despre modul în care vă puteți implica în procesul de standardizare, vă rugăm să contactați ASRO la adresa de e-mail asro@asro.ro.