Se revizuieşte ISO 50001 – Managementul Energiei

Îmbunătăţirea performanţei energetice reprezintă unul din cele mai importante obiective pe care şi le propun organizaţiile din lumea întreagă. Standardul ISO 50001, cu privire la managementul energiei, le poate ghida în acest demers.

De la publicarea sa, în urmă cu cinci ani, ISO 50001 a câştigat teren. La sfârşitul lui 2014, peste 7 000 de organizaţii erau deja certificate în conformitate cu acest referenţial.

ISO 50001, Sisteme de management al energiei. Cerinţe şi recomandări de implementare, specifică cerinţele referitoare la proiectarea, implementarea, întreţinerea şi îmbunătăţirea unui sistem de management al energiei. Obiectivul este de a permite organizaţiilor, prin intermediul unui demers metodic, să-şi îmbunătăţească permanent performanţa energetică. Aceasta include eficacitatea, utilizarea şi consumul de energie.

După cinci ani de la apariţie, a sosit momentul să se revizuiască ISO 50001 pentru a se asigura de eficacitatea actuală a acestui instrument pentru toate tipurile de organizaţii din lume. În săptămâna 7-14 iunie, experţii din peste 30 de state s-au îndreptat spre Stockholm pentru a lua parte la o reuniune găzduită de Institutul Suedez de Standardizare (SIS) – membru al ISO pentru Suedia – cu scopul de a revizui standardul.

Pentru a marca cea de-a cincea aniversare a ISO 50001, SIS şi Agenţia Suedeză pentru Energie, în colaborare cu ISO, au organizat în cursul acestei săptămâni o conferinţă internaţională pentru a promova importanţa sistemelor de management al energiei şi a utiliza experienţa şi bunele practici de care dispun: www.energimydigheten.se/iso.50001.

Comunicat ISO 2016/14 iunie