Paiele de baut au fost standardizate

Sunt colorate, practice, amuzante, apreciate de copii, precum şi de adulţi. Miliarde de paie de băut sunt produse în fiecare an şi, deşi sunt utilizate în întreaga lume, paiele din material plastic (polipropilenă) nu făcuseră până acum obiectul standardelor şi al specificaţiilor.

Un standard internaţional recent publicat, ISO 18188:2016, Specificaţii pentru paiele de băut din polipropilenă, defineşte cerinţe generale pentru dimensiunile şi proprietăţile de performanţă ale paielor din material plastic. Acest standard va ajuta producătorii să fabrice produse armonizate şi de calitate.

Primele urme ale utilizării paielor de băut datează de la sumerieni, din mileniul al IV-lea înainte de Hristos, probabil pentru consumul berii. Unele paie din aur erau încrustate cu lapislazuli, altele erau confecţionate din hârtie sau din tulpini de plante. În zilele noastre, paiele de băut sunt din material plastic şi permit consumul tuturor tipurilor de băuturi.

Pentru fiecare băutură, există un tip de pai, fie că este vorba despre suc de fructe la cutie, un coctail servit într-un pahar sau un milk-shake într-un pahar de plastic. ISO 18188 ţine cont de această varietate: drepte, articulate, extensibile, dotate cu o extremitate ascuţită pentru recipientele sigilate cu o peliculă sau în formă de linguriţă pentru băuturi onctuoase, au fost definite specificaţii pentru fiecare din aceste forme.

Acest standard specifică faptul că materialele plastice utilizate trebuie să fie conforme cu cerinţele pieţei în ceea ce priveşte contactul cu alimentele. Paiele din material plastic trebuie să reziste la căldură, frig şi îndoire, fără a se rupe.

ISO 18188 a fost elaborat de comitetul tehnic ISO/TC 61, Materiale plastice, subcomitetul SC 11, Produse, al cărui secretariat este asigurat de JISC, membru al ISO pentru Japonia.

ISO 18188 poate fi achiziţionat de la Asociaţia de Standardizare din România, Serviciul Vânzări-Abonamente (vanzari@asro.ro), str. Mendeleev, nr. 21-25, sector 1, Bucureşti, telefon: 021. 316 77 25, fax: 021. 312 94 88.

Traducere: Maria Bratu – Comunicat de presă ISO 2016/3 februarie

Sursa ISO