Ziua Mondială a Apei

Până în anul 2030, deficitul de apă va determina între 24 și 700 de milioane de persoane să se deplaseze către zone mai favorabile, potrivit UN Water, organismul de coordonare a problemelor legate de apă al Organizației Națiunilor Unite. Ziua Mondială a Apei se concentrează pe Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 6, care face referire la asigurarea accesului la apă și canalizare pentru întreaga umanitate până în 2030. Ce ne împiedică să ajungem acolo și cum pot standardele să facă diferența?

Cu toate că apa acoperă 70% din suprafața pământului, doar o mică parte din aceasta este apă dulce. Apa potabilă disponibilă este distribuită inegal pe glob, este poluată sau disputată, fapt pentru care miliarde de oameni încă nu au acces la apă curată în fiecare zi. Situația actuală înseamnă, de asemenea, că 4,5 miliarde de persoane încă nu dispun de servicii de salubritate gestionate în siguranță, în special în zonele rurale.

Sărbătorită în fiecare an în data de 22 martie, Ziua Mondială a Apei pune accent pe importanța apelor dulci. Ediția din acest an,  „Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, adaptează promisiunea principală a Agendei 2030 că progresele realizate prin dezvoltarea durabilă ar trebui să fie disponibile tuturor. Agenda, care este foaia de parcurs a Organizației Națiunilor Unite pentru transformarea lumii până în 2030, include un obiectiv de dezvoltare durabilă dedicat în mod special apei – ODD 6.

Organizațiile de standardizare au elaborat peste 1400 de standarde referitoare la apă, și anume, standarde care privesc: calitatea apei, alimentarea cu apă, sistemele pentru ape uzate și ape pluviale, infrastructura etc., fiecare reprezentând cele mai bune practici într-o serie de domenii. Un nou standard privind reutilizarea apei ar putea avea un impact semnificativ asupra deficitului de apă.

Noul standard internațional ISO 20760-1 oferă îndrumări cu privire la modul de utilizare a apei recuperate pentru a satisface cerințele de apă și pentru a atenua presiunea ce apasă asupra zonelor urbane.

Un alt standard cheie care se referă la ODD 6 este ISO 30500 privind sistemele de canalizare autonome. Aproximativ 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu fecale, care are consecințe negative asupra sănătății lor, precum, malnutriția, sărăcia și decesul copiilor. Oferind cerințe de bază pentru proiectarea și încercarea unităților de tratare a nămolurilor casnice, ISO 30500 va contribui la soluționarea problemelor de sănătate ale multor comunități din întreaga lume.

Împreună, aceste două standarde vor promova durabilitatea economică, socială și de mediu.

Organismul național de standardizare din România, ASRO, vă pune la dispoziție standardele adoptate până în prezent referitoare la calitatea apei, alimentarea cu apă, epurare, canalizare.

Aceste standarde pot fi achiziționate de la ASRO, Departamentul Vânzări, e-mail: vanzari@asro.ro.