Revoluție în metrologie

Măsurările se folosesc încă de la începutul timpului. Comunitatea științifică mondială face o schimbare fundamentală în ceea ce privește măsurarea prin redefinirea kilogramului, kelvinului, amperului și a molului, patru dintre cele șapte unități de bază ale Sistemului Internațional de Unități (SI). O serie de standarde ISO și IEC joacă un rol crucial în această schimbare.

Știați că până acum kilogramul a fost definit printr-un obiect care cântărește…1 kilogram? Și că unitatea de măsură a temperaturii – kelvin – se bazează pe o proprietate intrinsecă a apei? Aceste definiții au funcționat de-a lungul secolelor, dar oamenii de știință ai lumii au constatat că, în timp, acestea s-au dovedit a nu fi 100% stabile. Așa că au fost de acord în mod oficial ca toate unitățile de măsură să fie de acum definite de constante din natură, mai degrabă decât de obiecte fizice – cea mai mare schimbare în măsurarea internațională din 1875.

Definițiile sunt consemnate în biblia comunității științifice, Broșura SI, publicată de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM), în care se face referire la seria de standarde ISO și IEC 80000, Mărimi și unități. Seria oferă referire la denumirile, definițiile și simbolurile convenite la nivel internațional ale mărimilor utilizate în știință și inginerie și ale unităților corespunzătoare, garantând astfel un limbaj unitar și reducând riscul de eroare.

Oameni de știință din domeniul metrologiei proveniți din peste 60 de țări s-au întâlnit la Conferința Generală privind Măsurile și Greutățile (CGPM) de la Versailles, Franța, pentru a ratifica redefinirea SI.

În cadrul conferinței, Secretarul General ISO Sergio Mujica a semnat o declarație comună actualizată privind trasabilitatea metrologică pentru a demonstra angajamentul ISO de a continua colaborarea cu BIPM, OIML (Organizația Internațională de Metrologie Legală) și ILAC (Cooperarea Internațională în domeniul Acreditării Muncii).

Adoptarea măsurărilor standardizate este cea care a creat economia globală și care are un puternic impact asupra tuturor aspectelor științei și ingineriei.

Această redefinire înseamnă că nu mai trebuie să ne bazăm pe obiectele fizice pentru a măsura cu exactitate. Ea va avea un impact imens asupra lumii prin accelerarea inovării și reducerea costurilor dezvoltării tehnologice și va prezenta un progres al metrologiei pentru generațiile viitoare.

Revizuirea seriei ISO 80000 a avut loc simultan cu revizuirea Broșurii SI în ultimii ani și se dorește să fie finalizată la începutul anului 2019.

Sursa: ISO