Pașaport pentru comerț

Fie că mergem în țări exotice sau doar într-o țară învecinată, avem nevoie de un pașaport pentru a putea călători.

Dar ce se întâmplă în cazul produselor de import? Cum trec granițele României bananele din Costa Rica?

Pașapoartele mărfurilor de export sunt certificatele care dovedesc că acestea îndeplinesc regulile și cerințele din țara importatoare. Standardele internaționale pot ajuta tot acest proces de „imigrare” și, prin urmare, pot deveni adevărate „pașapoarte pentru comerț”.

Importul fructelor exotice în UE este scutit de taxe, dar trebuie să respecte o gamă largă de măsuri, cunoscute sub numele de măsuri netarifare, pentru care exportatorul trebuie să prezinte dovezi adecvate.

Prin teste, inspecții și certificate recunoscute la nivel internațional și care sunt susținute de un sistem de acreditare, întreprinderile reduc costurile pentru îndeplinirea acestor cerințe și cresc, în același timp, oportunitățile comerciale.

Dar ce este acreditarea și cum funcționează aceasta?

Evaluarea conformității.

Evaluarea conformității este termenul generic folosit pentru procesele care atestă că un produs îndeplinește anumite cerințe, cum ar fi un standard, și care sunt necesare pentru a fi conforme cu reglementările în vigoare sau pentru a îndeplini așteptările clienților.

Pe lângă documentele necesare exportului, aceasta oferă consumatorilor și autorităților încrederea că sunt respectate anumite reglementări. Organizațiile care efectuează proceduri de evaluare a conformității sunt cunoscute sub denumirea de organisme de evaluare a conformității (OEC).

Acreditarea este evaluarea independentă a organismelor de evaluare a conformității în raport cu standardele recunoscute, pentru a se asigura că rezultatele lor sunt credibile și de încredere. Aceasta se realizează de către organismele de acreditare.

Organismele de acreditare pot semna între ele acorduri care sporesc acceptarea produselor și serviciilor tranzacționate la nivel internațional.

Încrederea contează

Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat o serie de standarde elaborate în cadrul comitetului tehnic de evaluare a conformității (CASCO), creat special pentru aceste organisme. O mare parte dintre aceste standarde sunt publicate în comun cu Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Acestea standarde alcătuiesc „Setul de instrumente CASCO”.

Cel mai utilizat standard este SR EN ISO/IEC 17025:2018, Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de încercări şi etalonări. Acesta este referința internațională pentru laboratoarele de testare care doresc să demonstreze că oferă rezultate de încredere.

Alte standarde importante ar fi:

  • SR EN ISO/CEI 17020:2012, Evaluarea conformității. Cerințe pentru funcționarea diferitelor tipuri de organisme care efectuează inspecții.
  • Seria de standarde SR EN ISO/CEI 17021, Evaluarea conformității. Cerințe pentru organisme care efectuează audit şi certificare de sisteme de management.
  • SR EN ISO/CEI 17065:2013, Evaluarea conformității. Cerințe pentru organisme care certifică produse, procese şi servicii.

Consolidarea încrederii și a comerțului

Un bun exemplu este eticheta „Energy Star”, una dintre cele mai bine-cunoscute etichete ale eficienței energetice din lume.

Lansată în 1992 ca o schemă de etichetare voluntară de către Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), aceasta s-a extins rapid și a devenit un reper comun pentru fiecare locuință din SUA.

EPA a implementat un regim de evaluare a conformității în anul 2011, ceea ce înseamnă că, pentru a purta eticheta „Energy Star”, produsele trebuie testate într-un laborator acreditat și revizuite de un organism de certificare recunoscut. Pentru a deveni recunoscute de EPA, laboratoarele trebuie să fie acreditate conform standardului  ISO/IEC 17025, iar organismele de certificare trebuie să fie acreditate conform standardului  ISO/IEC 17065.

O altă condiție a fost aceea că organismele care oferă acreditare pe standardele ISO/IEC 17025 și ISO/IEC 17065 trebuie să fie semnatare ale unor acorduri internaționale și pentru aceasta, organismul de acreditare trebuie evaluat în conformitate cu standardul  ISO/IEC 17011, Evaluarea conformității. Cerințe pentru organismele de acreditare care acreditează organisme de evaluare a conformității.

Datorită recunoașterii internaționale a acestor standarde, EPA a putut să-și stabilească propriile acorduri de parteneriat cu alte țări, iar produsele marcate cu eticheta „Energy Star” au fost acceptate la nivel internațional, fapt ce a dus la creșterea vânzărilor.

Reglementările conduc industria

Evaluarea conformității joacă un rol crucial și în facilitarea comerțului internațional din domeniul agro-alimentar. Deoarece este o industrie extrem de reglementată, o certificare credibilă că produsele respectă reglementările naționale și internaționale este absolut necesară.

Conform unui sondaj realizat de Inițiativa Globală pentru Siguranța Alimentelor (GFSI), aproape 80% dintre companii consideră că certificarea de siguranță alimentară este un mare avantaj și reprezintă un adevărat „pașaport pentru comerț.

GFSI este o organizație internațională non-profit care își propune să promoveze siguranța alimentară la nivel mondial pentru a crește eficiența în întreaga industrie și a construi încrederea consumatorilor. Are un sistem de recunoaștere a programelor de certificare în conformitate cu cerințele sale de evaluare comparativă. Proprietarul unui program de certificare care dorește să fie recunoscut trebuie să lucreze cu organismele de certificare acreditate, conform ISO/IEC 17065 sau ISO/IEC 17021.

Marii și micii producători

Obținerea certificatelor sau a acreditării este mai ușor de realizat pentru marile companii, dar, în realitate, multe dintre produsele tranzacționate la nivel internațional, cum ar fi fructele și legumele, sunt produse de micii fermieri din țările în curs de dezvoltare.

Din fericire, există mai multe planuri care să le vină în ajutor. Unul dintre acestea este Standardele și Dezvoltarea Comerțului (STDF),un parteneriat internațional condus de Organizația Mondială a Comerțului, menit să ajute țările în curs de dezvoltare pentru a putea accesa piețele internaționale prin rezolvarea carențelor sanitare și fitosanitare, iar una dintre modalități este ajutorul oferit în implementarea standardelor internaționale.

Un exemplu în acest sens este ajutorul pe care l-a primit un exportator vietnamez din partea STDF în a obține certificarea ISO 22000 pentru sistemele de management al siguranței alimentelor.

Reducerea costurilor, creșterea PIB-ului

Aplicarea standardelor internaționale poate reduce costurile pentru producători prin aplicarea unor proceduri de testare și certificare comune pe plan internațional.

Mai mult, evaluarea acreditării și a conformității îmbunătățește economia prin facilitarea comerțului și insuflarea încrederii în produse și servicii.

Un bun exemplu este Noua Zeelandă, unde un studiu realizat de o firmă de consultanță arată că acreditarea a facilitat peste 56% din totalul exporturilor de mărfuri cu o valoare de peste 27 miliarde de dolari.

De la bananele exportate în România și până la stimularea economiilor naționale, beneficiile evaluării conformității în comerțul internațional sunt clare. Testarea mărfurilor se face corect, iar consumatorul are încredere în rezultatele laboratoarelor. Astfel, ajungem să ne bucurăm zilnic de fructe exotice gustoase.

Toate standardele la care se face referire în articol au fost adoptate de către ASRO ca standarde române și pot fi cumpărate din magazinul nostru online.

Sursa foto: iso.org