ISO 45001 este acum în faza de ancheta publica

ISO 45001, unul dintre cele mai aşteptate standardele la nivel internaţional în domeniul sănătăţii şi securităţii ocupaţionale (SSO), a trecut în stadiul de proiect de standard internaţional.

La fiecare 15 secunde, un lucrător îşi pierde viaţa în urma unui accident de muncă sau al unei boli profesionale şi 153 de persoane se rănesc. Bolile şi accidentele de muncă constituie o povară enormă pentru organizaţii şi pentru societate, în fiecare an înregistrându-se 2,3 milioane de victime, la care se adaugă peste 300 de milioane de răniţi.

Odată cu trecerea lui ISO 45001 în stadiul de proiect de standard internaţional (DIS), lumea se îndreaptă către un set de procese solide şi eficiente pentru a îmbunătăţi securitatea la locul de muncă în lanţurile de aprovizionare de la nivel mondial. Proiectat pentru a ajuta organizaţiile de toate dimensiunile şi din toate sectoarele de activitate, viitorul standard va contribui la reducerea numărului de accidente la locul de muncă şi al bolilor profesionale în lumea întreagă.

Peste 70 de state sunt direct implicate în elaborarea acestui document important. Lucrările sunt desfăşurate de comitetul de proiect ISO/PC 283, Sisteme de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale, al cărui secretariat este asigurat de Institutul Britanic de Standardizare.

Implementarea unui sistem eficient de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale ajută organizaţiile să reducă riscurile de accidente şi de boli, să evite intentarea de acţiuni costisitoare în justiţie şi costul asigurărilor şi să creeze o ambianţă pozitivă când lucrătorii văd că se ţine seama de necesităţile lor”, declară David Smith, preşedinte al comitetului. „Adoptarea generalizată a ISO 45001 va contribui la reducerea numărului de tragedii relatate de mass-media, legate de un management defectuos al SSO, care se soldează adesea cu pierderi de vieţi, cu leziuni sau catastrofe de mare amploare, aşa cum am putut observa la unele fabrici, la nivel internaţional”.

ISO 45001 reia elementele comune tuturor standardelor pentru sisteme de management ale ISO, fapt care permite garantarea unui nivel optim de compatibilitate cu noile versiuni ale ISO 9001, Sisteme de management al calităţii şi ISO 14001, Sisteme de management de mediu. El se bazează pe modelul PDCA (Planifică-Execută-Verifică-Acţionează), care oferă un cadru ce permite organizaţiilor să planifice măsurile care trebuie aplicate pentru reducerea riscurilor de pagube. Măsurile de prevenire trebuie să abordeze situaţiile care pot conduce la probleme de sănătate de lungă durată şi la absenţa prelungită a lucrătorilor, precum şi cele care se pot solda cu accidente.

Acum, când ISO 45001 a atins stadiul de DIS, organismele naţionale membre ale ISO au fost invitate să voteze şi să formuleze observaţii cu privire la textul documentului, în cadrul unui scrutin care va dura trei luni. Dacă rezultatul votului cu privire la DIS este pozitiv, documentul modificat, pentru a ţine seama de eventualele observaţii, va putea fi distribuit membrilor ISO în calitate de proiect final de standard internaţional (FDIS). Dacă votul cu privire la FDIS este şi el pozitiv, publicare ISO 45001 ca standard internaţional va avea loc la sfârşitul lui 2016-începtului lui 2017.

Pentru informaţii suplimentare cu privire la stadiul proiectului de standard internaţional (DIS) şi modalităţile de participare la lucrări, contactaţi expertul ASRO responsabil, la email: diana.iorga@asro.ro.

Traducere: Maria Bratu/Comunicat de presă ISO 2016/12 februarie