Inteligența artificială (AI) dă putere forței de muncă

Inteligența artificială (AI) a fost definită de John McCarthy, un informatician american, drept ,,o mașină care se comportă într-un mod care ar putea fi considerat inteligent, dacă ar fi vorba de un om”. Este un concept larg care încorporează idei variind de la roboți de tip Frankenstein la asistenți vocali pentru telefoane inteligente și alte dispozitive.

 

 

AI este unul dintre cele mai în vogă concepte. De la roboți și autoturisme cu pilot automat, până la gemeni digitali și diagnostice medicale, inteligența artificială promite să livreze inovație la scară înaltă.

Conceptul de ”gemeni digitali”, semnifică tehnologia prin care obiectele fizice sunt reprezentate identic în mediul digital. Acest concept se bazează pe tehnologia AI și este posibil datorită răspândirii senzorilor, a rețelelor pentru transmiterea fiabilă a datelor și a sistemelor inteligente pentru procesarea și luarea deciziilor.

În anul 2017, IEC (Comisia Electrotehnică Internațională) și ISO (Organizația Internațională de Standardizare) au devenit primele organizații internaționale de elaborare a standardelor care au înființat un comitet menit desfășurării activității de standardizare pentru inteligența artificială. Subcomitetul (SC) 42 face parte din comitetul mixt ISO / IEC JTC 1.

Potrivit lui Wael William Diab, președinte al subcomitetului 42, “Unul dintre lucrurile unice pe care ISO și IEC le fac prin intermediul SC 42 este acela că privesc întregul ecosistem și nu doar un aspect tehnic. În combinație cu extinderea domeniilor de aplicare acoperite de comitetele tehnice IEC și ISO, acesta va oferi o abordare cuprinzătoare a standardizării AI cu ajutorul experților IT și din domeniu.”

O altă zonă cheie pe care o evidențiază Diab este producerea și utilizarea roboților în fabrici. Tehnologiile AI sunt prezente peste tot, de la roboții din linia de producție până la analiza detaliată a datelor. În acest context, IEC TC 65, care au ca domeniu măsurarea, controlul și automatizarea proceselor industriale, va fi probabil un alt grup cu care să se realizeze o legătura în ceea ce privește AI și automatizarea industrială.

În timp ce introducerea noilor tehnologii AI a generat multă emoție, aceasta ridică, de asemenea, preocupări legate de securitatea și de protecția datelor.

Ubicuitatea dispozitivelor conectate care sunt capabile să comunice unul cu celălalt mărește numărul breșelor de securitate care pot fi folosite pentru a ataca un sistem, fie acasă, fie într-o fabrică sau într-o mașină. Atacurile cibernetice pot avea consecințe dezastruoase, acestea putând provoca închiderea unei fabrici sau manevrarea unei mașini pentru a produce un accident.

Protecția datelor devine din ce în ce mai importantă, deoarece dispozitivele conectate colectează zilnic cantități uriașe de informații despre utilizatorii lor. În interiorul unei case, aceste dispozitive pot stoca detalii cum ar fi cântecele și emisiunile de televiziune preferate, dar și orele din zi în care casa este goală. Acest lucru produce îngrijorări considerabile cu privire la viața privată; acestea vor trebui rezolvate.

Standardele internaționale sunt instrumente esențiale în lupta pentru asigurarea securității informațiilor și protejarea datelor împotriva atacurilor cibernetice. ISO/IEC JTC 1/SC 27, Tehnici de securitate în IT, a elaborat familia de standarde internaționale pentru sisteme de management al securității informațiilor ISO/IEC 27000 pentru a permite organizațiilor să-și mențină securitatea datelor. Seria de standarde IEC 62443 asigură securitatea sistemelor industriale de automatizare și control, inclusiv a tuturor infrastructurilor critice, cum ar fi energia, asistența medicală și transportul.

Sursa: IEC e-tech