Galerie foto Conferința Standards Connect Markets

Cu ocazia deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie-iunie 2019 și dato- rită faptului că aceasta s-a aflat în centrul procesului decizional european, ASRO împreună cu Ministerul Economiei au organizat în data de 7 iunie 2019 la Palatul Parlamentului conferința europeană în domeniul standardizării „Standardele conectează piețele”.

Standardizarea a fost unul dintre subiectele principale de pe agenda Președinției române recunoscându-i-se importanța la nivel european: prin standardele elaborate în consens, la nivelul tuturor țărilor membre CEN și CENELEC sunt sprijinite implementarea obiectivelor strategice europene, precum piața unică, inovarea, securitatea, stabilitatea economică ș.a.

Reunind un număr mare de reprezentanți la nivel înalt, de la legislatori și reprezentanți ai Comisiei Europene și ai comuni- tății de standardizare, până la cei din industrie și alte părți interesate, conferința a avut scopul de a oferi noi perspective referitoare la ultimele evoluții tehnologice și importanța standardelor pentru economia Europeană.

Printre discuțiile care au avut loc în cadrul acesteia, sunt amintite cele referitoare la beneficiile standardizării pentru viitorul pieței unice, contribuția la digitalizarea economiei europene și modul de îmbunătățire a gradului de conștientizare a stan- dardizării în rândul autorităților publice și în mediile universitare.

În cadrul acestui eveniment a fost celebrată Inițiativa Comună în domeniul standardizării – JIS, care a fost semnată în urmă cu trei ani la Amsterdam, în cadrul Președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Prima parte a conferinței a avut tema „Perspective privind provocările și oportunitățile din cadrul pieței unice și standardi- zarea după 2020” care a oferit o imagine de ansamblu asupra aspectelor strategice, dar și noi informații despre inițiativele Comisiei Europene privind piața unică și standardizarea.

Partea a doua a avut ca temă „Globalizarea și noile tendințe – provocări și oportunități pentru piața unică și standardizare”, care a pus accentul pe ceea ce s-a învățat până în prezent din procesul de standardizare, din domeniile, acțiunile și locul său în asigurarea viitorului, pentru a permite Europei să își consolideze forța motrice în standardizarea internațională care implică prezența Statelor Unite și a Chinei.

Așadar, conferința „Standardele conectează piețele” împreună cu evenimentele dedicate Adunării Generale ale CEN și CENELEC au transformat Bucureștiul pe parcursul a trei zile în capitala europeană a standardizării, iar succesul acestora se datorează bunei colaborări dintre ASRO și Ministerul Economiei.

[Best_Wordpress_Gallery id=”8″ gal_title=”CONFERENCE ON EUROPEAN STANDARDIZATION – STANDARDS ADVANCE AND DEEPEN THE SINGLE MARKET”]