Formarea profesională și calificarea ghizilor de turism

Restricțiile de circulație și măsurile de izolare apărute odată cu pandemia de coronavirus au paralizat numeroase regiuni turistice. În România, 90% dintre hoteluri au fost închise, iar 12,4% din totalul contractelor de muncă suspendate în această perioadă sunt din turism.

Totuși, se preconizează că după data de 1 iunie, sectorul turistic va fi reglementat și se va da „undă verde” vacanțelor și călătoriilor, însă cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și distanțare socială.

Printre persoanele afectate din această industrie se regăsesc și ghizii de turism.

Aceștia sunt reprezentanți ai orașelor, regiunilor și țărilor pentru care s-au calificat. Depinde în mare măsură de aceștia dacă vizitatorii se simt bineveniți, doresc să-și prelungească șederea sau decid să se întoarcă acasă. Prin urmare, aceștia contribuie considerabil la percepția asupra destinației.

Ghizii de turism pot să îi ajute pe călători să înțeleagă cultura regiunii vizitate și modul de viață al locuitorilor acesteia. Pe de o parte, aceștia au un rol deosebit de a promova patrimonial cultural și natural, iar pe de altă parte, de a contribui la asigurarea sustenabilității acestuia, prin creșterea gradului de conștientizare a vizitatorilor cu privire la importanța și vulnerabilitatea sa.

Ghizii de turism se confruntă însă adeseori în călătoriile lor cu o mulțime de probleme imprevizibile și trebuie să dea dovadă de spirit organizatoric și rezistență la stres, iar acest lucru nu este posibil fără o pregătire profesională în prealabil.

Standardul SR EN 15565, Servicii turistice. Cerințe referitoare la programele de formare profesională și calificare a ghizilor de turism, recent publicat în versiune română, specifică cerințele minime pentru furnizarea de programe de formare profesională și calificare a ghizilor de turism.

Acest standard sprijină eforturile Uniunii Europene de a facilita libera circulație a furnizării de servicii în statele sale membre, dar subliniază și importanța ghizilor de turism specifici zonei geografice pentru furnizarea de servicii turistice de înaltă calitate. Acest lucru se realizează printr-un  standard ridicat, comun, de calificare pentru ghizii de turism din toate țările europene.

La nivel european, standardul oferă țărilor, regiunilor și orașelor libertate de a decide nivelul, dimensiunea și principalele domenii ale programelor lor de formare, cu condiția ca aceste programe să îndeplinească standardele și cerințe minime pentru formarea ghidului de turism, care este o condiție necesară pentru un serviciu de ghidaj turistic de calitate în toate țările membre.

Versiunea română a standardului a fost elaborată cu susținerea Asociației profesionale a ghizilor Pro Guide Romania. Dorim să mulțumim doamnei Alina Tomer pentru implicarea și suportul oferit.

Pentru achiziționarea standardului accesați magazinul nostru online sau luați legătura cu Departamentul Vânzări (vanzari@asro.ro).