Construim o lume accesibilă cu ajutorul standardelor ISO

Astăzi, 3 decembrie, este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

Peste un miliard de oameni din întreaga lume au o anumită formă de dizabilitate. Împuternicirea și integrarea acestei mari părți a populației sunt, prin urmare, esențiale pentru o societate durabilă și constituie tema Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități din acest an. Această zi contribuie, de asemenea, la atingerea obiectivelor descrise în Agenda Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă din 2030, care se angajează să „nu lase pe nimeni în urmă”.

Multe dintre standardele internaționale existente sunt instrumente esențiale pentru atingerea acestor obiective, și multe altele sunt în curs de elaborare.

De la semnalizarea pe stradă până la construirea clădirilor, standardele ISO ajută producătorii, furnizorii de servicii, proiectanții și factorii politici să creeze produse și servicii care să răspundă necesităților de acces ale fiecărei persoane. Acestea sunt standarde pentru tehnologia de asistare, dispozitive de mobilitate, incluziunea persoanelor în vârstă și multe altele. Acest subiect este atât de vast, încât există chiar și îndrumări pentru elaboratorii de standarde pentru a se asigura că iau în considerare problemele de accesibilitate atunci când elaborează noi standarde.

Elaborat de ISO în colaborare cu Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) și cu Uniunea Internațională pentru Telecomunicații (ITU), Ghidul ISO/IEC 71, Ghid pentru integrarea accesibilității în standarde, are ca scop să ajute experții tehnici să ia în considerare problemele de accesibilitate atunci când elaborează sau revizuiesc standarde, în special dacă aceste probleme nu au fost abordate înainte.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este dedicată construirii unei lumi pașnice și prospere așa cum este prevăzut în Agenda 2030 și în obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) corespunzătoare – la fel ca alte sute de standarde ISO care au același rol. Printre exemple se numără ISO 17049 privind utilizarea alfabetului braille în proiectarea accesibilă, ISO 23599 privind produsele de asistență pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere și viitorul standard ISO 21902 privind turismul accesibil, care contribuie direct la ODD 3: Sănătate și bunăstare.

Sursa: ISO