Care este prețul corect?

Transparența prețurilor este o modalitate de a câștiga încrederea consumatorilor prin facilitarea alegerilor de cumpărare. Un nou standard pentru stabilirea prețurilor unitare va ajuta consumatorii să compare produsele rapid și eficient, o soluție avantajoasă pentru toți.

Prețul unitar – sau prețul comparativ – reprezintă o modalitate pentru comercianții cu amănuntul de a afișa prețul unui produs în raport cu o unitate de măsură standard, cum ar fi kilogramul sau litrul. De exemplu, pentru o cutie de lapte de 500 ml oferită la 1,95 USD, prețul unitar ar fi de 3,90 USD pe litru.

Totuși, aceste indicații nu sunt furnizate consecvent de către comercianții cu amănuntul sau pentru toate produsele, astfel se creează un grad suplimentar de dezorientare pentru cumpărători și nu se promovează încrederea consumatorilor. ISO 21041, Ghid privind prețurile unitare, vizează clarificarea confuziei prin definirea sistemelor de stabilire a prețurilor unitare și prin sporirea transparenței informațiilor privind prețurile.

Un studiu recent realizat de Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia, a arătat că atunci când prețurile unitare erau afișate în mod constant în magazine consumatorii au prezentat o capacitate semnificativ mai mare de a procesa informațiile despre prețuri și o încredere mai mare în evaluările lor asupra prețului. În plus, cercetarea a indicat faptul că prezentarea standardizată a prețului unitar a indus atitudini mai favorabile față de comercianții cu amănuntul. John Furbank, Președintele comitetului de proiect ISO care a elaborat standardul, a declarat că prin simplificarea comparării prețurilor produselor, de ISO 21041 va beneficia atât comercianții cu amănuntul, cât și consumatorii.

,,Cumpărăturile nu au fost niciodată mai complexe; nu numai că oferta este mai mare, dar și gama de ambalaje este mai mare, în ceea ce privește greutățile și dimensiunile”, a spus acesta.

Studiul din Queensland arată că informațiile clare și eficiente privind prețul unitar nu vor determina neapărat consumatorii să cumpere doar cel mai ieftin produs, ci le va permite mai degrabă să facă alegeri mai informate –  și acest lucru se reflectă pozitiv asupra comercianților cu amănuntul.

,,Prin urmare, ISO 21041 este un instrument cheie pentru comercianții cu amănuntul, permițându-le să furnizeze prețuri clare și coerente, generând, în final, încrederea și loialitatea”.

Standardul oferă îndrumări cu privire la modul în care prețurile unitare ar trebui să fie afișate în magazin (atât pe rafturi, cât și pe ambalaje), online și în reclame. De asemenea, subliniază importanța clarității prețului și a educației consumatorilor.

ISO 21041 a fost elaborat de către comitetul de proiect ISO/PC 294, Ghid privind prețurile unitare, al cărui secretariat este deținut de Standards Australia, membrul ISO al țării.

Sursa: ISO

Acest standard internațional se poate achiziționa de la ASRO, Serviciul Vânzări: email: vanzari@asro.ro