ASRO/CT 95 – Produse agroalimentare şi horticole şi metode de analiză

ASRO/CT 95 este un comitet tehnic dezvoltat în cadrul organismului naţional de standardizare, care are ca scop susţinerea activităţilor de standardizare în domeniul produselor agroalimentare.

Comitetul tehnic ASRO/CT 95 are ca domeniu de activitate standardizarea în domeniile terminologiei, calităţii, securităţii, eşantionării, metodelor de încercare, de analiză şi/sau de verificare, a compoziţiei şi a altor aspecte privind produsele agroalimentare, horticole, inclusiv privind produsele ecologice şi alte produse realizate în condiţii specifice.

Până în prezent, membrii acestui comitet tehnic sunt diferite institute de cercetare-dezvoltare, universităţi, autorităţi/instituții publice, asociații şi organismul naţional de acreditare.

Patrimoniul acestui comitet tehnic cuprinde 952 de standarde din care:

  • 394 standarde române originale;
  • 380 standarde române care adoptă standarde sau documente de standardizare europene;
  • 178 standarde române care adoptă standarde sau documente de standardizare internaționale.

Acest comitet tehnic corespunde:

  • la nivel internațional, comitetelor tehnice și subcomitetelor:

ISO/TC 234, Fisheries and aquaculture;

ISO/TC 34, Food products;

ISO/TC 34/SC 10, Animal feeding stuffs;

ISO/TC 34/SC 12, Sensory analysis;

ISO/TC 34/SC 15, Coffee;

ISO/TC 34/SC 16, Horizontal methods for molecular biomarker analysis;

ISO/TC 34/SC 17, Management systems for food safety;

ISO/TC 34/SC 3, Fruits and vegetables and their derived products;

ISO/TC 34/SC 5, Milk and milk products;

ISO/TC 34/SC 6, Meat, poultry, fish, eggs and their products;

ISO/TC 34/SC 7, Spices, culinary herbs and condiments;

ISO/TC 34/SC 8, Tea;

ISO/TC 34/SC 9, Microbiology;

ISO/TC 34/SC 18,

  • la nivel european, comitetelor tehnice:

CEN/TC 275, Food analysis – Horizontal methods;

CEN/TC 302, Milk and milk products – Methods of sampling and analysis;

CEN/TC 327, Animal feeding stuffs – Methods of sampling and analysis;

CEN/TC 363, Organic contaminants (tar) in biomass producer gases;

CEN/TC 415, Sustainable and Traceable Cocoa;

CEN/TC 453, Nutritional Supplements compatible with doping prevention.

Dacă sunteți interesați de activitatea ASRO/CT 95, Produse agroalimentare şi horticole şi metode de analiză puteți solicita informații detaliate de la dna Valentina Dincă (valentina.dinca@asro.ro), expertul ASRO care coordonează acest comitet tehnic.