Anexa ZA

Ce este anexa ZA?

Anexa ZA este o parte informativă a unui standard european armonizat care este necesar a fi aplicată în scopul introducerii pe piaţă a produselor care poartă marcaj CE.

Aceasta identifică acele articole care acoperă caracteristicile esenţiale ale produsului care sunt în legatură cu cerinţele de reglementare pentru plasarea produselor pe piaţă.

Mai mult, anexa ZA reproduce sistemele de evaluare şi verificare a constanţei performanţei produsului/produselor stabilite prin deciziile Comisiei Europene, la care produsul în cauza necesită a fi supus înainte ca producătorul să fie îndreptăţit să emită o declaraţie de perfomanţă şi să afişeze marcajul CE.

La nivel european, conformitatea produsului cu caracteristicile esenţiale conduce la prezumţia că produsul este apt de utilizare.

Şablonul din anexa ZA prevede modelul CEN a declaraţiei de performanţă (DoP).

Documentul elaborat de CEN (Template for Annex ZA) este un ghid de elaborare a anexelor ZA începand cu data de 1 iulie 2013 de către comitetele tehnice europene de standardizare. Documentul poate fi utilizat de către producatori/distribuitori pentru preluarea modelului declaraţiei de performanţă(DoP).

Template Anexa ZA