28 aprilie – Ziua mondială a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă

Pentru un mediu de lucru sănătos şi sigur

Ziua mondială a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă este consacrată în acest an combaterii stresului, un flagel care poate fi eliminat prin contribuţia standardelor ISO.

Epuizare profesională sau extenuare  – nu are importanţă termenul – stresul cauzat de muncă este o provocare socială amplă. Aşteptările mai ridicate, concurenţa sporită şi evoluţia constantă a tehnologiilor supun lucrătorii la o presiune tot mai mare, determinându-i să-şi prelungească programul de lucru şi să-şi intensifice eforturile. Ţinând seama de gravitatea consecinţelor pe care acest tip de tensiune îl poate avea asupra sănătăţii mintale şi a stării de bine, Organizaţia Mondială a Muncii consacră această zi mondială stresului la locul de muncă.

Multe lucruri pot fi făcute pentru a preveni şi a gestiona acest fenomen, mai ales aplicând programe eficace de promovare a stării de bine şi a securităţii.

Viitorul standard ISO cu privire la sănătatea şi securitatea la locul de muncă va ajuta organizaţiile să îmbunătăţească sănătatea şi starea de bine a angajaţilor lor şi să reducă stresul profesional implementând un sistem de management adaptat.

Vor trebui identificate şi gestionate pericolele şi riscurile, luate măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii nu sunt supuşi unor sarcini de serviciu excesive, că există o supervizare adecvată  şi că sunt stabilite procese clare pentru facilitarea comunicării şi consultării între management şi personal.

De asemenea, standardul va ajuta organizaţiile să reducă numărul accidentelor şi al bolilor la locul de muncă şi să promoveze o stare de spirit pozitivă în domeniul sănătăţii şi al securităţii.

Pentru informaţii suplimentare cu privire la avansarea lucrărilor ISO 45001, a se vedea pagina consacrată elaborării acestui standard.

Dacă doriţi să vă implicaţi în elaborarea ISO 45001, sunteţi rugat să contactaţi ASRO, membru ISO, expertul tehnic al comitetului ASRO/CT 58Managementul calităţii şi asigurarea calităţii, email: diana.iorga@asro.ro.