20 mai – Ziua Mondială a Metrologiei

Vă puteți imagina cum ar putea exista descoperiri științifice sau invenții, fără măsurători? Ar fi aproape imposibil.

Nu este însă suficient să existe un consens cu privire la unitățile de măsură. Acestea trebuie să fie coerente, fiabile și standardizate, pentru a permite colaborarea și interoperabilitatea internațională.

Pentru acest lucru există metrologia.

Astăzi (20 mai) este Ziua Mondială a Metrologiei. Inspirat de ritmul rapid al schimbării în domeniul științei de măsurare, evenimentul din acest an este dedicat tematicii:„Măsurători într-o lume dinamică„.

La nivel internațional, sub egida,  Biroului Internațional de Măsurători și Greutăți (BIPM) și a Organizației Internaționale de Metrologie Legală (OIML), se atrage atenția asupra importanței metrologiei în descoperirile științifice și în inovare, în producția industrială și comerțul internațional, precum și în îmbunătățirea calităţii vieții și a protejării planetei noastre. Și asta pentru că, pur și simplu, fără măsurători sigure, am trăi într-o lume de incertitudine și de haos.

Standardizarea în metrologie nu are doar rolul de a defini unități de măsură.

Ghidul ISO / IEC 99 oferă un vocabular internațional de metrologie și oferă o referință comună pentru oamenii de știință și ingineri, profesori, practicieni, precum și pentru orice altă organizație sau persoană implicată în planificarea sau efectuarea tuturor tipurilor de măsurători.

Multe standarde ISO conțin îndrumări cu privire la diverse procese de măsurare, pentru a se asigura coerența peste tot şi de fiecare dată.

Metrologia este, prin urmare, o componentă importantă în determinarea conformității multor produse și formează baza pentru calibrare și testare. Mai mult decât atât, fără metrologie legală, consumatorii nu s-ar fi siguri că primesc produsul sau serviciul pe care cred că sunt obținerea. Altfel, cum ar știi că kilogram de făină pe care tocmai ați cumpărat este de fapt … un kilogram de făină?

Salutăm eforturile colegilor noștri de la Biroul Român de Metrologie legală – BRML și le urăm mult succes în activitate.